facebook

Vorige

Reisverslag Koihunt maart 2018 – Dag 2 (6 maart)

Dag nr. 2

Na een zeer goede nachtrust starten we de dag bij Hosokai, hier hadden we een afspraak gemaakt om naar zijn nisai en tosai te kijken. Helaas heeft hij net een bassin met tosai behandeld maar kunnen we later deze week terug om alsnog te selecteren.

Na Hosokai rijden we door naar Ikarashi (Oozumi). Deze kweker staat bekend om zijn doitsu varianten en onder andere goshiki en ochiba. Tijdens onze vorige reis in oktober was de prijs/kwaliteit verhouding ver te zoeken en besloten we er niks te kopen. Maar vandaag was top! Nog steeds goede nisai, voor echt hele leuke prijzen. En… Er zwommen heel veel ochiba’s, koi die we in het najaar maar moeilijk konden vinden… We selecteren hier 12 koi waarvan 8 ochiba’s (normale, ginrin en een doitsu). De 4 andere zijn een Doitsu Plantinum, Ginrin Kin Shiro Utsuri (zeer uniek en heel apart om te zien), een ginrin kuchi beni (rode neus) yuki asagi en een Doitsu Kujaku. Allemaal koi voor een hele leuke prijs.

 

Na de nisai gaan we naar het 2 vishuis van Ikarashi, hier zwemmen zijn tosai voor de verkoop. Het blijft altijd een mooi gezicht wanneer ongeveer 3000 mini koi’tjes vechten om een korreltje voer…
Allereerst handpicken we 30 small nisai. Stuk voor stuk koi met een mooie kleur die in Nederland zeker gaan groeien.

Vervolgens gaan we naar de ‘gewone’ tosai. Hier is het wat moeilijker om het voor elkaar te krijgen om te mogen selecteren, maar uiteindelijk lukt het. 60 handpicked tosai komen naar Friesland!

We lunchen vandaag bij een Ramen restaurant, het schijnt dat dit restaurant zo populair is dat er mensen van over de hele wereld speciaal voor naar toe reizen.

Na de lunch hebben we een afspraak bij Marusei. Ik zoek namelijk nog een hele goede aka matsuba en hi utsuri’s voor in de winkel. We gaan, na een kort rondje gelopen te hebben even kijken in zijn nieuwe vishuis, hier zwemmen werkelijk prachtige koi. Vanaf hier raakte ik Paul kwijt. “Kom Paul, we gaan.” ‘Wacht ff’… Toch maar is kijken waarom Paul aan het kwijlen is. Vervolgens vraagt Paul “Welke vis heeft mijn interesse denk je?” “Euh Paul, er zwemmen hier 30 koi die allemaal mijn interesse hebben”… “Goed kijken…”. Ik geeft het op en vraag welke koi zijn aandacht heeft. Het is een Goromo Showa, een koi die je niet vaak ziet en zeker niet in de kwaliteit zoals deze. Helaas blijkt deze vis verkocht, zelf na 4 keer vragen… hahaha…

We gaan terug naar het grote vishuis waar ik een 4 hi utsuri’s, samen met Hirasawa selecteer. Ook kopen we hier nog 4 andere nisai’s. Zie de foto’s voor deze aankopen.

Vervolgens kijken we nog even bij de ‘wat grotere’ en ‘iets betere’ vissen… Ons oog valt op een kindai showa en besluiten om haar te bowlen. Paul was niet direct op zoek naar een kindai showa maar deze is wel erg goed. Als je kijkt naar het beni, sumi, shiroij, in combinatie met de werkelijk fenomale huidkwaliteit besluit Paul dat deze dame naar zijn vijver mag. We onderhandelen wel nog even over de prijs maar verrassend genoeg gaat Hirasawa akkoord. Ik zeg, een top aankoop! Daar doe je het toch voor als je zelf naar Japan gaat.

Na Marusei rijden we door naar Marudo. Zijn go-sanke zijn erg goed en ik wil hier graag een doos tosai handpicken… De prijzen zijn stevig maar we er komt een zeer mooie doos met go-sanke (met veel zeer goede kohaku’s) naar Nederland.

De dag zit er alweer op… Handpicken neemt veel tijd in beslag maar werkt zeker zijn vruchten af. Ondertussen staat de rest van de week volgepland met afspraken dus er gaat nog genoeg voorbij komen…

 

Sayonara! en tot morgen…

Sander